Hrana kao oruđe

  • Hrana bogata vlaknima jeste povrće i voće, naročito zeleno lisnato povrće (kelj, spanać, brokoli), ali i svo drugo povrće: celer, peršun, šargarepa itd, kao i voće sa opnom: jabuke, kruške, šljive, kajsije, breskve, dunje..
  • Vlakna su bitna iz više razloga: zadržavaju vodu u želudcu i crevima i omekšavaju sadržaj tako da poboljšavaju kretanje u crevima, usporavaju varenje i apsorpciju glukoze (smanjuju skok šećera u krvi), vezuju masti i holesterol i poboljšavaju njihovu eliminaciju, služe kao hrana za naše crevne bakterije koje čine po novim istraživanjima osnovu imuniteta. Preporučeni dnevni unos je 15g/1000kCal za muškarce i 12g/1000kCal za žene.

Holesterol

  • Holesterol je osnova za sve steroidne derivate u telu. Važni hormoni koji su neophodni, a stvaraju se iz holesterola, su hormon stresa kortizon (obezbeđuje energiju u toku rada i deluje suprotno od insulina), hormoni regulatori minerala i vode u telu (minerolokortikoidi), aldosteron. I jedni i drugi se stvaraju u nadbubrežnoj žlezdi. Tu su i muški polni hormon testosteron koji je neophodan kako za postojanje seksualne želje (libido), tako i za rast mišićne mase, koštanog tkiva, razmnožavanje spematozoida; ženski polni hormon estrogen, koga stvaraju jajnici, neophodan za polnu zrelost i spremnost žena, razvijanje sekundarnih seksualnih karakteristika žena, gustinu kostiju.

  • Vitamin D

  • Nastaje pod dejstvom ultraljubičastih talasa (UV). Veoma je bitan, u stvari, neophodan element ćelijske membrane, učestvujući tako u međućelijskoj komunikaciji i razmeni. Od holesterola se stvaraju seratoninski receptori na moždanim ćelijama (neuronima), koji su neophodni da bi seratonin (antidepresivni neuroprenosnik) uopšte delovao.
This entry was posted in Food and Nutrition. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *