Saveti za ishranu

Obroci bi trebalo da budu što jednostavniji a energetski dovoljni. Postoje razni dijetetski protokoli i ukoliko se pridržavate bilo kog, rezultati će doći. Postoje neki vrlo jednostavni saveti:

  • – Ako jedete meso, ne mešajte ga sa drugom proteinskom hranom (na pr. sa jajima, sirom, pasuljem, sojom, kačkavaljem…). Mešanje se preporučuje samo ujutru kada su enzimi najaktivniji. Isto važi i za sve proteinske obroke u vreme ručka – jesti jednu vrstu proteinske hrane.
  • – Hranu pripremati sa što manje dodataka soli i šećera.
  • – Meso i ribu pecite na roštilju ili tiganju sa što manje ulja, jaja pripremite kako god želite, idealna su ujutru.
  • – Jedite voće, kuvajte mahunarke, jedite koštunjave plodove i semenke.
  • – Neka vam pola tanjira zauzmu proteini, a drugu polovinu povrće bogato vlaknima. Proteini i vlakna najbrže zasite, i daju najduži osećaj sitosti.
  • – Namirnice koje su visokokalorične i koje mogu dovesti do gojaznosti, i koje treba izbegavati su hrana sa dosta skroba a siromašna vlaknima, kao što su hleb, testenina, krompir, i naravno slatkiši i sokovi.
  • – Jedite dugo i polako žvaćite.

Primer jednostavnog ručka – kombinacija povrća i mesa

Povrće je izuzetno zdravo. U spremanju treba izbeći mnogo začina i kuvanja šime povrće gubi ukus, ali i kvalitet zbog razaranja hranljivih materija. Ono je bogato ugljenim hidratima, vitaminima, mineralima, a siromašno proteinima i mastima. U kombinaciji sa mesom (belo ili crveno), dobijate kompletan obrok. Uz dodatak u voću (jabuka, pomorandža…) dobijate i glukozu, kao izvor energije za umni i mišićni rad. Pridržavajte se ovih jednostavnih saveta i isprobavajte svoje ukuse i ideje. Shvatite hranu kao energiju i oruđe za život.

 

Zahvaljujemo se Dr Nikoli Miladinoviću na iscrpnim informacijama!

Fitness Revolucija

 

This entry was posted in Food and Nutrition. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *